Zeytin

Zeytin Nasıl Saklanmalı?

zeytin nasıl saklanmalı

Zeytin nasıl saklanmalı? Siyah zeytin nasıl saklanmalı? Yeşil zeytin nasıl saklanmalı? Zeytin saklama metotları nelerdir. Zeytini evde saklayarak raf ömrünü uzatmak için neler yapmalı? Şimdi en fazla merak edilen sorularınıza yanıt bulmaya çalışalım.

Öncelikle zeytini çok almaktan ziyade aylık tüketim miktarını geçmeyecek kadar almak en doğru olanıdır. Ayrıca dökme ürün yerine ambalajlı ve vakumlanmış ürünleri tercih etmekte doğru bir yoldur. Ambalajlı ürünler vakumlanarak kapatılmakta ve 2 yıllık raf ömrü süresinde açılana kadar aynı tazeliğini korumaktadır.

Ambalajlı ürünler vakumlu kapak açıldıktan sonra yaklaşık 2 ay kadar tazeliğini koruduğu gibi çeşitli yöntemlerle bu ömrü daha da uzatabilirsiniz. Salamura edilmiş türlerde salamura suyu koruyucu özellik taşımaktadır, salamura suyu içinde kalan zeytinler doğallığını ve tazeliğini korumaktadır. Uzun süre salamura suyu içinde kalan zeytinlerde bazen yumuşama görülse bile tadından ve tazeliğinden bir şey kaybetmez. Yine ızgara ya da mangal zeytin olarak adlandırılan (grill zeytin) türde ayçiçek yağı koruyucu özellik taşımaktadır. Bu yüzden zeytin yağ içinde kaldığı sürece sağlıklı bir şekilde saklamış olacaksınız.

Yağlı sele türü zeytinlerde yine ambalajlı ürünlerde raf ömrü 2 yıldır. Bu tür zeytinlerde kutuları 10-15 gün aralıklarla ters düz etmek zeytinin yağlanmasını sağlayarak raf ömrünü uzatacaktır. Ham halde alınarak evde kurulan zeytinle için de aynısı geçerlidir. Zeytini belirli aralıklarla ters düz etmek en sağlıklı saklama şeklidir.

Hepinize şimdiden afiyet olsun.

Bir yanıt yazın